
Enni-Kukka Tuomala: Expanding Empathies 2.4-31.8.2025
Omger vi oss med vad vi redan vet? Söker vi oss till människor med erfarenheter som känns bekanta? Vill vi hellre hålla oss i våra egna bubblor än att möta avvikande synsätt? Den egna bubblan kan ge en bekväm känsla av trygghet för en stund, men skapa samtidigt en ekokammare som försvagar vår förmåga att möta det nya och främmande.
Både fakta och åsikter färdas idag fortare än någonsin och kräver snabba tolkningar och val. Algoritmerna styr oss oavbrutet till innehåll som avspeglar våra egna värderingar. Ju mer vi söker oss till det välbekanta och trygga, desto mer förstärks våra fördomar. Forskning har visat att både polarisering och det globala empatiunderskottet växer dag för dag. Också frågan om vad själva begreppet empati betyder och hur det ska definieras är föremål för en hetsig debatt. Då vi isolerar oss i våra egna tankar och erfarenheter upplever vi att avstånden mellan oss är längre än vad de i själva verket är.
Empatikonstnären Enni-Kukka Tuomala har skapat i Studio Rex en verkhelhet som bjuder in oss att reflektera över våra egna tankar, känslor och värderingar. Samtidigt utmanar verken våra föreställningar om empati. Tuomalas multikonstnärliga arbete har länge fokuserat på att undersöka relationerna mellan empati, makt, rum och system. Genom att använda empati som utgångspunkt för sina konstverk uppmuntrar konstnären oss att söka nya perspektiv för att förstå våra interna bubblors begränsningar. Då kan vi också förstärka banden både till oss själva och till varandra.
Empathy Echo Chamber
Enni-Kukka Tuomala: Empathy Echo Chamber, 2020-2021.
Bilder: Aukusti Heinonen / Amos Rex
Empathy Echo Chamber
Empatins ekokammare
2020-2021
TPU, vinyl, PVC, elektronik och papper
Ekokammaren – en symbol för ensamhet och isolering – är ett rum där våra befintliga tankar, känslor och preferenser speglas tillbaka till oss. Empathy Echo Chamber (sv. Empatins ekokammare) förvandlar isolerade och immateriella ekokammaren till ett gemensamt fysiskt rum som lockar oss att utvidga våra egna upplevelser så att vi ser och bli sedda av varandra. Konstverket ger empati – en abstrakt känsla – en konkret, materiell form vi kan se, känna och bebo.
Två främlingar bjuds in att stiga in i verket för en guidad upplevelse där de tillsammans genomför en serie korta empatiövningar. Den gemensamma upplevelsen varar i 20 minuter och vi rekommendera den för vuxna.
Upplev konstverket genom att ansluta dig till kön i Studio Rex eller förboka en tid för fredagar på amosrex.fi.
Expansion I-III
Enni-Kukka Tuomala: Expansions I-III (detalj), 2025.
Bild: Aukusti Heinonen / Amos Rex
Expansions I-III
2025
Aluminium, stål, 3D-printad ABS och video
Skulpturserien bygger på konstnärens långvariga utforskande av mellanmänskliga avstånd och mellanrum. För närvarande undersöker konstnären platser som präglas av kontakt eller brist på kontakt, där det är meningen att vi ska möta varandra som jämlikar. Hon har 3D-skannat offentliga platser i närheten av Amos Rex, bland annat väntrum, bibliotek, kollektivtrafikens stationer och hållplatser, bussar, metron, spårvagnar och parker. Konstverkens form baserar sig på dessa skanningar. De viktigaste, osynliga utbytena av idéer, känslor och förväntningar sker i de unika abstrakta former i tomrummen mellan oss – stunder som antingen förenar eller skiljer oss åt.
Vad betyder empati för dig?
Jag anser att empati är radikalt. Den är grunden till all kontakt, kommunikation och allt samarbete samt alla djupa och rättvisa relationer. Empati har visat sig öka samverkan och positivt bemötande mot främlingar och miljön. Empati minskar omedvetna rasfördomar och konflikter mellan olika människogrupper.
Betydelsen av empati har förändrats med tiden. Ursprungligen förknippades empati med konst och natur och beskrev upplevelser av att projicera sig in i konstverk och naturliga miljöer. Idag förknippas empati vanligen med psykologi och syftar på utbyten av perspektiv mellan människor. Samtidigt väcker empati många reaktioner som hänger ihop med förutfattade meningar. Empatins betydelse och inverkan är omdebatterad. Empati förväxlas ofta felaktigt med sympati eller medkänsla, och dess kraft åsidosätts som en mjuk färdighet. Istället för att tillgodose det akuta, strukturella behovet av empati, så läggs bördan oftast på individernas axlar. Vi kan känna igen betydelsen och behovet av empati, men ändå ha svårt att veta hur vi på individuell och samhällelig nivå ska utöva den.
I min konst är empati en process som går ut på att försöka förstå andras upplevelser och perspektiv, och stundvis anamma deras emotionella tillstånd. Är det möjligt att fullständigt förstå vad någon annan tänker, känner eller upplever? Jag tror att den radikala kraften ligger i försöket att bygga djupare relationer – med oss själva, varandra, våra omgivningar samt andra arter.
- Enni-Kukka
Hur kommer du att utöva empati?
Om konstnären
Bild: Stella Ojala / Amos Rex
Enni-Kukka Tuomala (f. 1987) är en finländsk empatikonstnär bosatt i London. Hennes multikonstnärliga och forskningsbaserade konstnärliga praktik fokuserar på att undersöka relationerna mellan empati, makt, rum och system. Tuomala strävar efter att förvandla empati från ett abstrakt begrepp till en konkret och estetisk upplevelse – ett material som kan ses, kännas och formas.
Tuomalas skulpturala verk, plats- och rumsspecifika installationer, interventioner i offentliga rum och deltagarbaserade projekt föreställer nya rum för gemenskap och skapar intima möten med oss själva, varandra och vår omgivning. Den nya konstnärliga helheten på Amos Rex fortsätter Tuomalas långvariga undersökning av sambandet mellan empati och makt.
Tuomala har tidigare samarbetat med Finlands riksdag (Empatia Ele, 2018–2019) och skapat en serie konstverk samt en samling empativektyg för politiken i samarbete med riksdagsledamöter. Sedan 2023 har hon varit valkonstnär och undersökt det västerländska demokratins tillstånd, valsystemens hälsa och empatins roll i den politiska kulturen och dialogen i Finland, EU, Storbritannien och USA. I januari 2025 inledde Tuomala det fleråriga projektet Empatirådet i samarbete med Finlands Kulturfond.
Hennes konstverk har visats bland annat på Tate Liverpool, The Design Museum och Somerset House i London, Kettle’s Yard i Cambridge, Philadelphia Museum of Art, BBC och Finlands Skogsmuseum Lusto. År 2021 representerade hon Finland på London Design Biennale med verket Empathy Echo Chamber. Tuomala har en magisterexamen i konst från Royal College of Art (2018) och Oxfords universitet (2010) samt magisterexamen i teknik från Imperial College London (2018).
ennikukka.com