Vieritä alas

Enni-Kukka Tuomala: Expanding Empathies 2.4-31.8.2025

Ympäröimmekö itsemme asioilla, jotka jo tiedämme? Hakeudummeko ihmisten seuraan, joiden kokemukset tuntuvat jo tutuilta? Pysymmekö mieluummin omissa kuplissamme kuin kohtaamme vieraita, omistamme eroavia näkökulmia? Oma kupla voi luoda hetkellisen turvan ja mukavuuden tunteen, mutta samalla synnyttää kaikukammion, joka heikentää kykyämme kohdata uutta ja tuntematonta. 

 

Tieto ja mielipiteet kulkevat nyt nopeammin kuin koskaan ja vaativat meiltä nopeiden tulkintojen tekemistä. Algoritmit ohjaavat meitä jatkuvasti sisältöihin, jotka heijastavat omia arvojamme. Mitä enemmän hakeudumme tutun ja turvallisen äärelle, sitä vahvemmin ennakkoluulomme vakiintuvat. Tutkimukset todistavat, että polarisaatio ja maailmanlaajuinen empatiavaje jatkaa kasvamistaan. Kiivasta keskustelua käydään myös empatian määritelmistä ja merkityksistä. Kun eristäydymme omiin ajatuksiimme ja kokemuksiimme, koemme olevamme kauempana toisistamme kuin itse asiassa olemme. 

 

Empatiataiteilija Enni-Kukka Tuomalan Studio Rexiin luoma teoskokonaisuus kutsuu meidät pohtimaan omia ajatus-, tunne- ja arvomaailmojamme. Samalla se haastaa mielikuviamme empatiasta. Tuomalan monitaiteellinen työskentely on pitkään keskittynyt empatian, vallan, tilan ja järjestelmien välisten suhteiden ymmärtämiseen. Käyttämällä empatiaa teostensa lähtökohtana, taiteilija kannustaa meitä kurkottamaan kohti uusia näkökulmia, jotka voivat auttaa meitä tiedostamaan sisäisten kupliemme rajallisuuden sekä vahvistamaan yhteyttä itseemme ja toisiimme.

Empathy Echo Chamber

Enni-Kukka Tuomala: Empathy Echo Chamber, 2020-2021.
Kuvat: Aukusti Heinonen / Amos Rex

Empathy Echo Chamber 
Empatian kaikukammio 
2020–2021 

TPU, vinyyli, PVC, elektroniikka, paperi ja ääni

Kaikukammio – yksinäisyyden ja eristyneisyyden symboli – on tila, jossa meille heijastuu takaisin vain se, mitä jo tiedämme, ajattelemme, tunnemme ja mistä pidämme. Empathy Echo Chamber (suom. Empatian kaikukammio) muuttaa eristetyn ja aineettoman kaikukammion jaetuksi, fyysiseksi tilaksi, joka kutsuu meidät astumaan omien kokemusten ulkopuolelle näkemään toisemme ja tulemaan itse nähdyksi. Teos antaa antaa empatialle – abstraktille tunteelle – konkreettisen, aineellisen muodon, jonka voi nähdä, tuntea ja johon voi astua sisään. 

Kaksi toisilleen tuntematonta ihmistä kutsutaan astumaan sisään intiimiin ohjattuun elämykseen ja suorittamaan yhdessä lyhyitä empatiaharjoituksia. Elämyksen kesto on noin 20 minuuttia, ja suosittelemme sitä aikuisille.  

Koe teos liittymällä jonoon Studio Rexissä tai varaamalla aijan etukäteen perjantaiksi osoitteessa amosrex.fi.  

Expansions I-III

Enni-Kukka Tuomala: Expansions I-III (yksityiskohta), 2025.
Kuva: Aukusti Heinonen / Amos Rex

Expansions I – III 
Laajennukset I – III 
2025  

alumiini, teräs, 3D printattu ABS ja video

Veistossarja laajentaa taiteilijan vuosia jatkunutta tutkimusta ihmisten välisistä etäisyyksistä ja välitiloista. Parhaillaan hän tutkii yhteyden muodostumista ja katkeamista tiloissa, joissa ihmisten on tarkoitus kohdata toisensa yhdenvertaisina. Taitelija on 3D-skannannut Amos Rexin ympäristön julkisia tiloja kuten odotushuoneita, kirjastoja, liikenneasemia ja pysäkkejä, busseja, metroa, raitiovaunuja ja puistoja. Teosten muodot perustuvat näihin skannauksiin. Ihmisten välillä olevat tyhjät tilat saavat ainutlaatuisia abstrakteja muotoja, joissa tapahtuu näkymättömiä ajatusten, tunteiden ja odotusten vaihtoja – hetkiä, jotka joko yhdistävät tai erottavat meidät toisistamme.

Mitä empatia merkitsee sinulle?

Minä uskon, että empatia on radikaalia. Se on yhteyden, yhteistyön ja yhteisymmärryksen perusta sekä vahvojen ja tasavertaisten suhteiden lähtökohta. Todistetusti empatia lisää yhteistyötä ja positiivista käyttäytymistä tuntemattomia ihmisiä ja ympäristöä kohtaan. Empatia vähentää tiedostamattomia rodullisia ennakkoluuloja ja konflikteja eri ihmisryhmien välillä. 

Empatian merkitys on muuttunut ajan kuluessa. Alun perin empatia yhdistettiin taiteeseen ja luontoon, ja sillä kuvailtiin kokemuksia itsensä projisoimisesta taideteoksiin ja luonnonympäristöihin. Tänään empatia yhdistetään yleisesti psykologiaan ja sillä kuvaillaan näkökulmien vaihtoa ihmisten välillä. Samalla empatia-sana herättää monenlaisia reaktioita, jotka tuovat mukanaan ennakko-odotuksia. Empatian merkitykset ja vaikutukset synnyttävät väittelyä. Empatia sekoitetaan usein sympatiaan ja myötätuntoon, ja sen voima sivuutetaan pehmeänä taitona. Sen sijaan, että vastaisimme empatian kiireelliseen tarpeeseen yhteiskunnan rakenteissa, laskemme sen painon useimmiten yksilöiden harteille. Voimme tunnistaa empatian tärkeyden ja tarpeen tietämättä miten sitä voi harjoitella yksilöinä, yhteisöinä ja yhteiskuntana. 

Taiteessani empatia tarkoittaa yritystä ymmärtää toisten kokemuksia ja näkökulmia, ja joskus jopa omaksua muiden tunnetiloja. Voimmeko koskaan täysin ymmärtää, mitä joku toinen ajattelee, tuntee tai kokee? Minä uskon, että radikaali voima on pyrkimyksessämme tavoittaa syvempi yhteys – itseemme, toisiimme, ympäristöihimme sekä muihin lajeihin.

- Enni-Kukka

Miten sinä aiot harjoittaa empatiaa?

Lisää taiteilijasta

Kuva: Stella Ojala / Amos Rex

Enni-Kukka Tuomala (s. 1987) on Lontoossa asuva suomalainen empatiataiteilija. Hänen monitaiteellinen ja tutkimuspohjainen taiteellinen työskentely keskittyy empatian, vallan, tilan ja rakenteiden välisten suhteiden ymmärtämiseen. Tuomala pyrkii muuttamaan empatian abstraktista käsitteestä konkreettiseksi ja esteettiseksi kokemukseksi – materiaaliksi, jota voi nähdä, tuntea ja muovailla. 

Tuomalan paikkasidonnaiset installaatiot, julkisen tilan interventiot ja osallistavat projektit kuvittelevat uusia tiloja yhteyksille ja luovat intiimejä hetkiä kohtaamisille itsemme, toistemme ja ympäristömme kanssa. Amos Rexissä esillä oleva uusi teoskokonaisuus jatkaa hänen pitkäaikaista empatian ja vallan yhteyttä tutkivaa työskentelyä.  

Tuomala on tehnyt yhteistyötä mm. Suomen Eduskunnan kanssa (Empatia Ele, 2018–2019) ja luonut sarjan taideteoksia ja kokoelman empatiatyökaluja politiikkaan yhdessä kansanedustajien kanssa. Vuodesta 2023 lähtien hän on toiminut Vaalitaiteilijana ja tutkinut länsimaisen demokratian ja vaalijärjestelmien tilaa sekä empatian roolia poliittisessa kulttuurissa Suomessa, EU:ssa, Iso-Britanniassa ja Yhdysvalloissa. Tammikuussa 2025 Tuomala käynnisti uuden monivuotisen Empatiavaltuusto-hankkeen Suomen Kulttuurirahaston kanssa. 

Enni-Kukka Tuomalan teoksia on esitetty muun muassa Tate Liverpoolissa, Philadelphia Museum of Artissa, Lontoon Design Museossa ja Somerset Housessa, BBC:llä ja Suomen Metsämuseo Lustossa. Vuonna 2021 hän edusti Suomea Lontoon Design Biennalessa teoksellaan Empathy Echo Chamber. Tuomala on valmistunut taiteen maisteriksi Royal College of Artista (2018) ja Oxfordin yliopistosta (2010) sekä tieteen maisteriksi Imperial College Londonista (2018). 

ennikukka.com