Vieritä alas

Kuunnelmakävely kuunnellaan kaupunkitilassa kulkien. Teoksen voit kuunnella omalla älypuhelimellasi ja kuulokkeilla. Suosittelemme, että käytät avonaista kuulokemallia, tai asetat kuulokkeiden vastameluasetuksen pois päältä.

Siiri Hänninen & Jon Pettersson: Kuunnelmakävely

Siiri Hänninen & Jon Pettersson
1998 & 1998, Helsinki

Jon Petterssonin töissä lähestytään varovaisin elein äänen ja sanan semanttista erämaata, jonka keskellä dronetetaan ja jonka hienosta hiekasta haravoidaan kokoon haaksirikkoutuneita ASMR-glitchejä. 

Siiri Hänninen on utelias haaveilija ja kai eräänlainen rakentaja. Hänen työnsä ovat tiloja tai tapahtuvat tiloissa ja niiden kautta hän pyrkii antamaan tilaa tutkia, löytää ja oivaltaa. Hän luo töillään tunnelmia ja unelmoi lempeämmistä tavoista olla ja kohdata. 

Hänninen ja Pettersson työskentelevät Generation-näyttelyssä ensi kertaa yhdessä. 

Kuunnelmakävely
2023, kuunnelma

Kuunnelmakävely
johdattaa kuulijan tuttuun kaupunkiin, jossa musiikin, äänen ja kielen muodostamasta kudoksesta syntyy uusi henkilökohtainen, mutta jaettu tila.

Sukupolvemme on monin tavoin irrallaan ympäristöstään ja kaupallistetussa kaupunkitilassa olo voi vieraannuttaa ja tehdä välinpitämättömäksi. Toisaalta tämän välinpitämättömyyden keskeltä ja sieltä läpi puristuen tuntuu, että juuri meidän sukupolveltamme vaaditaan ratkaisuja suuriin olemassaoloamme määrittäviin kysymyksiin. 

Äänimaisema teoksessa rohkaisee kuuntelemaan ja herkistymään omalle ympäristölle, ja näin luomaan uutta henkistä kaupunkitilaa; uutta tahtoa pitää siitä huolta. Teos pyrkii laajentamaan tapaamme puhua kokemuksistamme kielen leikkisyyden kautta sekä sanan ja äänen rajapinnoilla liikkuen.

Teoksen lähteet

Ahmed, Sara. 2006. Queer Phenomenology: Orientations, objects, others. Duke University Press, Durham. 

Coccia, Emmanuel; Palmusaari, Jussi. 2020. Kasvien elämä: Sekoittumisen metafysiikkaa. Tutkijaliitto, Helsinki.

Coccia, Emanuele. 2021. Métamorphoses. Wiley.

Debord, Guy. 1987. Society of the Spectacle. Rebel Press, London.

Deleuze, Gilles; Guattari, Félix; Kilpeläinen, Tapani. 2010. Anti-Oidipus: Kapitalismi ja skitsofrenia. 2. korj. p. Tutkijaliitto, Helsinki.

Hu, Fang; Maerkle, Andrew. 2016. Towards a Non-intentional Space: Vol.1, About Sou Fujimoto's Architectural Design for Mirrored Gardens. Koenig Books: London, Beijing.

Kern, Leslie. 2019. Feminist city: Claiming Space in a Man-made World. Verso: London, New York.

Kailas, Uuno. 1932. Uni ja Kuolema. WSOY, Porvoo.

Kajaste, Helmi. Rakenna, kärsi ja unhoita. Kosmos, Helsinki.

Kokko, Kid. 2022. Katoaminen - Passio. Kid Kokko ja Teatterin uusi alkukirjasto, Helsinki.

Kollektiv Quotiden. 2020. Lefebvre for activists. Adocs, Hamburg.

Lao-Tse; Ervast, Pekka. 1925. Tao-te-king. Mystica, Helsinki. 

Lefebvre, Henri; Nicholson-Smith, Donald. 1991. The Production of Space. Blackwell Publishing, Oxford. Sadler, Simon. 1998 The Situationist City. MIT Press, Cambridge.

Stavride, Stavros. 2016. Common Space. The City as Commons. Zed Books, London.

Karkulahti, Iines; Nyholm, Charlotte; Wiikinkoski, Meri. 2022. Murroksen arkkitehdit. Vapaa Collective, Helsinki.

Viren, Eetu. 2021. Vallankumouksen asennot: Brecht, Benjamin ja kysymys estetiikan politisoimisesta. Tutkijaliitto, Helsinki.

Viren, Eetu; Vähämäki, Jussi. 2015. Seutu joka ei ole paikka. Kapitalismi ja metropoli. Arkkitehtiuutiset (4/2022). Betonirunkojen puolustajat. Vesikansa, Kristo. Helsinki.